Pokrmy obsahují alergeny
Informace o výskytu konkrétních alergenů obsažených v pokrmech jsou k dispozici na vyžádání u vedoucí ŠJ nebo kuchařky.
Značení alergenů na jídelním lístku
Od 13.12.2014 nám vzniká povinnost označovat v jídelním lístku alergeny, které daný pokrm obsahuje.
Legislativa:
EU – nařízení evropského parlamentu a rady (EU) č. 1169/2011
ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin
Seznam alergenů:
- Obiloviny obsahující lepek – pšenice 1a, žito 1b, ječmen 1c, oves 1d, špalda 1e
- Korýši a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
- Ryby a výrobky z nich
- Podzemnice olejná (arašídy)
- Sója a výrobky z ní
- Mléko a výrobky z něj
- Skořápkové plody (všechny druhy ořechů) – vlašské 8a, lískové 8b, mandle 8c, kešu 8d, para 8e, pistácie 8f
- Celer a výrobky z něj
- Hořčice a výrobky z ní
- Sezamová semena a výrobky z nich
- Oxid siřičitý a siřičitany
- Vlčí bob (lupina)
- Měkkýši a výrobky z nich