Drobečková navigace

Úvod > Jídelna > Seznam alergenů

Pokrmy obsahují alergeny

Informace o výskytu konkrétních alergenů obsažených v pokrmech jsou k dispozici na vyžádání u vedoucí ŠJ nebo kuchařky.

Značení alergenů na jídelním lístku

Od 13.12.2014 nám vzniká povinnost označovat v jídelním lístku alergeny, které daný pokrm obsahuje.

Legislativa:

EU – nařízení evropského parlamentu a rady (EU) č. 1169/2011
ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin

Seznam alergenů:

  1. Obiloviny obsahující lepek – pšenice 1a, žito 1b, ječmen 1c, oves 1d, špalda 1e
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Podzemnice olejná (arašídy)
  6. Sója a výrobky z ní
  7. Mléko a výrobky z něj
  8. Skořápkové plody (všechny druhy ořechů) – vlašské 8a, lískové 8b, mandle 8c, kešu 8d, para 8e, pistácie 8f
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice a výrobky z ní
  11. Sezamová semena a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany
  13. Vlčí bob (lupina)
  14. Měkkýši a výrobky z nich