Značení alergenů na jídelním lístku
Od 13.12.2014 nám vzniká povinnost označovat v jídelním lístku alergeny, které daný pokrm obsahuje.
Legislativa:
EU – nařízení evropského parlamentu a rady (EU) č. 1169/2011
ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin
Seznam alergenů:
- Obiloviny obsahující lepek – 1a pšenice (špalda), 1b žito, 1c ječmen, 1d oves
- Korýši a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
- Ryby a výrobky z nich
- Podzemnice olejná (arašídy)
- Sója a výrobky z ní
- Mléko a výrobky z něj
- Skořápkové plody (všechny druhy ořechů) – 8a mandle, 8b lískové ořechy, 8c vlašské ořechy, 8d kešu ořechy, 8e pekanové ořechy, 8f para ořechy, 8g pistácie
- Celer a výrobky z něj
- Hořčice a výrobky z ní
- Sezamová semena a výrobky z nich
- Oxid siřičitý a siřičitany
- Vlčí bob (lupina)
- Měkkýši a výrobky z nich